Çocuk- Ergen Terapileri
-
Theraplay Oyun Terapisi
Bağlanma odaklı Theraplay Oyun Terapisinde, ebeveyn-çocuk arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi, çocuğun "değerliyim, önemseniyorum" hissini alabilmesi, ebeveynin liderliğinde çocuğa yapılandırılmış bir çerçevenin sunulması, çocuğun yaşına uygun mücadele oyunları ile başarı hissinin kazandırılması, aile içerisinde keyifle geçirilen zamanların arttırılması amaçlanmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda, terapist, ebeveyn ve çocuk seans odasına birlikte girerek yapılandırılmış oyunları birlikte deneyimler. Bu yapılandırılmış oyuncak, Yapı, Bağlılık, Besleme ve Mücadele olmak üzere dört boyuttaki ihtiyaçlara göre terapist tarafından organize edilir. Her oyun seansı video kaydına alınır ve genellikle üç seansta bir ebeveynlerle buluşularak seans videolarından kesitler izlenir.
-
Deneyimsel Oyun Terapisi
Çocukların dili oyundur. Deneyimsel Oyun Terapisi de yaşanmış zorlu deneyimleri çocukların oyun yoluyla ortaya koymasını sağlar. Aynı zamanda ifade edilememiş sözler ve duygular oyun ortamında ifade bulur. Bunun için çocuklar oyuncaklardan, hayal gücünden ve sembolik oyundan yararlanırlar. Tüm bu deneyimler çocukların kaybettikleri kontrol duygusunu ve güçlerini yeniden kazanmalarına yardımcı olur. Çocuğun hızında gidilen ve ona uyumlanan bu terapi ekolü yönlendirmesiz bir oyun terapisidir. Terapist ve çocuk seans odasında birlikte oynasalar da her seans sonunda ebeveynlerle bireysel görüşmeler gerçekleştirilir.
-
Bilişsel Davranışçı Terapi
Bilişsel Davranışçı Terapi modeli, kişinin olaylara ve durumlara verdiği anlamlarla ilgilenmektedir. Aynı zamanda duygu, düşünce ve davranış arasındaki etkileşime odaklanmaktadır. Belirli durum ve olaylar sırasında kişinin nasıl hissettiğini, ilk aklına gelen düşünceleri ya da zihinsel görüntülerin neler olduğunu, hangi davranışları sergilediğini ve bedeninde neler olduğunu fark etmesini sağlamaktadır. Bireylerin farklı pencerelerden bakarak deneyimlerini değerlendirmesine ve alternatif bakış açılarını geliştirmesine yardımcı olmaktadır.